Uutinen 26.4.2024

Tutkimuksessa selvitettiin metaanivuodon määrä vuoden 2022 Nord Stream –kaasuputkivuodossa

Itämerellä syyskuussa 2022 tapahtuneessa Nord Stream –kaasuputkivuodossa vapautui ympäristöön metaania. Tutkijoiden mukaan vuoto oli leviämismallinnuksen kehityksen kannalta mielenkiintoinen, mutta vuotaneella metaanimäärällä ei ole todennäköisesti havaittavissa olevia vaikutuksia ilmastoon maailmanlaajuisesti.
Metaanitulvan nousu UCLA-LES-mallilla simuloituna sekä satelliittikuva vuodosta. Satelliittikuva: European Space Agency.

Tuoreen tutkimuksen mukaan metaania vapautui kaasuputkista ilmaan yhteensä noin 330 tuhatta tonnia. Määrä on huomattava verrattuna aikaisempiin yksittäisiin päästöihin, mutta kuitenkin niin pieni, että todennäköisesti vuodon vaikutuksia maailmanlaajuiseen ilmastoon on vaikea havaita.   

Tutkimuksessa analysoitiin metaanivuotoa ja sen vaikutuksia käyttäen julkisesti saatavilla olevaa tietoa kaasuputkivuodosta. Tutkimuksessa luotiin kaasuputkivuodolle päästöinventaario, eli arvio päästöjen voimakkuuksista perustuen tunnettuihin vuotokohtiin. Tämä toteutettiin arvioimalla vuodon voimakkuus, ja sen korkeusjakauman aikakehitys fysiikan perusyhtälöiden avulla.

Inventaarion avulla metaanin leviämistä ilmakehässä mallinnettiin käyttäen Ilmatieteen laitoksen SILAM-mallia. Leviämismallin tuloksia on verrattu eri mittausasemilta saatuihin tietoihin metaanipitoisuuden vaihtelusta. Vertailu osoittaa, että asemilla saadut mittaustulokset ovat erittäin herkkiä päästöjakauman yksityiskohdille, mikä vaikeuttaa päästölähteen tarkkaa arvioimista.  

Tutkimustulokset on julkaisu kansainvälisessä Atmospheric Chemistry and Physics -julkaisussa. Julkaisun liitteenä on mittausdataa, jota on muokattu niin, että se soveltuu vertailuun leviämismallien kanssa. Metaanin leviämisanimaatio yksittäisestä SILAM-mallinnuksesta on saatavilla osoitteessa https://doi.org/10.5446/1770

Lisätietoja: 

Erikoistutkija Rostislav Kouznetsov, Ilmatieteen Laitos, rostislav.kouznetsov@fmi.fi, p. 050 598 2580 

Artikkeli on vapaasti luettavissa: ACP - A bottom-up emission estimate for the 2022 Nord Stream gas leak: derivation, simulations, and evaluation (copernicus.org) 

Artikkelin viite: Kouznetsov, R., Hänninen, R., Uppstu, A., Kadantsev, E., Fatahi, Y., Prank, M., Kouznetsov, D., Noe, S. M., Junninen, H., and Sofiev, M.: A bottom-up emission estimate for the 2022 Nord Stream gas leak: derivation, simulations, and evaluation, Atmos. Chem. Phys., 24, 4675–4691, https://doi.org/10.5194/acp-24-4675-2024, 2024.

TiedeuutinenMetaaniIlmasto