Kevätsään tilastot

Terminen kevät on vuodenajoista lyhin kestäen vain kuudesta yhdeksään viikkoa. Meren viileyden takia kevät kestää pisimpään rannikoilla ja saaristossa.

Termisen kevään aikana vuorokauden keskilämpötila on 0 ja +10 asteen välillä. Kolmen kuukauden tilastoissa kevääseen kuuluvat maalis- huhti- ja toukokuu. Kevään aikana lumet sulavat ja terminen kasvukausi pääsee alkuun.

Aukeilta mailta lumipeite häviää 2-3 viikon kuluttua termisen kevään alkamisesta ja metsistä keskimäärin kaksi viikkoa myöhemmin. Lumen sulamiseen vaikuttaa lämpötilan vuorokausivaihtelu. Lämpötila noustessa päivisin nollan yläpuolelle lumi sulaa jo varsin vauhdikkaasti. Yöpakkaset kuitenkin pysäyttävät sulamisen ja seuraavana aamupäivänä tarvitaan paljon lämpöenergiaa, että sulaminen käynnistyy uudelleen.

Maalis- ja huhtikuun lämpöaallot virittävät meidät jo kesänkin odotukseen. "Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta-" siirrymme lopulta toukokuussa nopeasti keväästä kesään.

Termisen kevään alku

Termisen kevään alku vaihtelee tyypillisesti pari viikkoa keskiarvoajankohdasta. Lauhoina talvina sää voi Etelä-Suomessa olla keväistä jo tammi- ja helmikuussakin. Maan keskivaiheilla kevät on alkanut aikaisimmillaan vuodesta 1961 alkaen jo ennen maaliskuun puoliväliä ja Lapissakin jo huhtikuun alussa, viimeksi vuosina 2010 ja 2011. Myöhäisimmillään kevät on Etelä-Suomessa alkanut vasta huhtikuun puolivälin jälkeen ja Lapissa kevättä on saatu pisimmillään odottaa toukokuun puoliväliin asti.

Joskus kevät alkaa lähes koko maassa samaan aikaan. Vuosina 1965, 1994 ja 2011 kevät alkoi Käsivarren Lappia lukuun ottamatta koko maassa muutaman päivän sisällä.

Päivitämme termisen kevään kartan vuosittain vain kerran, kun koko maan aloituspäivämäärät voidaan varmasti todeta. Tämä tapahtuu todennäköisesti kesäkuuhun mennessä.

Termisen kevään alkupäivämäärät kartalla 2022
Termisen kevään alkamispäivämäärät vuosina 2021, 2022 ja 2023 mustalla. Värilliset vyöhykkeet kuvaavat termisen kevään keskimääräistä alkamisajankohtaa vertailukaudella 1981-2010 (kartta 2020) tai 1991-2020 (kartat 2022 ja 2023).

Kesäisiä päiviä, mutta myös takatalvea huhti- ja toukokuussa

Huhtikuun puolella on toisinaan ensimmäiset kesäpäivät, kun vuorokauden keskilämpötila nousee tilapäisesti +10 asteen yläpuolella. Päivälämpötilat ovat toukokuussa jo usein 20 asteen yläpuolelle maan etelä- ja keskiosassa.

Kevääseemme kuuluu usein myös takatalvi. Se on käsitteenä hiukan epämääräinen, mutta sellainen voi säiden puolesta sattua, kun terminen kevät on jo päässyt hyvään alkuun. Takatalven tunnuksia ovat yöpakkanen ja myös lumisade.

Helsingin ja Sodankylän keväät

Kevään (maalis-toukokuun) keskilämpötilat Helsingissä vuodesta 1900 ja Sodankylässä vuodesta 1908 lähtien.

Tutustu interaktiivisiin ilmastokuvaajiin

  • Viimeisen 30 vrk:n sää: Menneiden 30 vuorokauden lämpötila- ja sademäärätietoja on valittavissa 30 eri kunnasta.

  • Tilastoja vuodesta 1961: Kuukausi-, vuodenaika- ja vuosiaikasarjoja on nykyään saatavilla interaktiivisina kuvaajina. Voit valita sinua lähimmän kunnan 30 vaihtoehdosta eri puolilta maata. Kuvaajasta voi valita joko lämpötila- tai sademääräpoikkeaman vuodesta 1961 alkaen. Hila-aineistosta tuotettu data ja itse kuvaaja on ladattavissa myös koneellesi.

  • Karttoja vuodesta 1961: Karttoja menneiden kuukausien, vuodenaikojen ja vuosien keskilämpötiloista, sademääristä ja niiden poikkeamista on saatavilla vuodesta 1961 alkaen.